Somaliske foreldre pågrepet i politiaksjon i Oslo

Posted on 09/03/2011

0Flere somaliere er denne uka pågrepet i en politiaksjon mot foreldre som skal ha mottatt urettmessig Nav-støtte i Oslo.

Politiet aksjonerte tirsdag og onsdag mot personer som mistenkes for å ha svindlet til seg bostøtte fra Nav. Etter det VG Nett erfarer skal svindelen dreie seg om millionbeløp.

Stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon i Oslo bekrefter at de har gjennomført en aksjon og pågrepet flere personer.

Mange somaliere

Politiet opplyser at saken dreier seg om fire somaliske småbarnsfamilier, som nå er siktet for bedrageri. Ifølge Nav er somaliske foreldrepar overrepresentert blant sakene som anmeldes over hele landet.

– En forholdsvis stor andel av risikosakene gjelder somaliere, sier direktør Magne Fladby i Nav Kontroll.

Svindelen skal ha foregått ved at foreldrepar har gått sammen om å søke bostøtte fra Nav. For å motta bostøtte må foreldrene bo hver for seg. I virkeligheten skal de ha bodd sammen.

100 somaliske kvinner

Fladby forteller at Nav har registrert over 100 somaliske kvinner som har fått barn med ektemannen etter at de ble skilt.

– Det er ikke i seg selv et lovbrudd, men vi har den type modus som en risikofaktor når vi undersøker sakene, sier Fladby.

En oversikt fra Statistisk sentralbyrå viser at nær halvparten av alle somaliske barn her i landet er født utenfor ekteskap. Hver somaliske kvinne i Norge får i snitt 3,8 barn og ingen mottar så mye i overgangsstønad som somaliske kvinner, ifølge NRK.

Strafferammen for trygdesvindelen er seks års fengsel.

Kjenner systemet godt
 
Somaliske Amal Aden, som i flere år har jobbet som tolk, sier hun ikke er overrasket over trygdesvindelen blant hennes landsmenn i Norge.

 

Hun sier at somaliere, allerede før de kommer til Norge, har god kjennskap til det norske trygdesystemet og hvordan det kan utnyttes.

– Jeg opplever at folk som sitter i Somalia har mer kunnskap om det norske trygdesystemet enn mange etniske nordmenn, sier Aden til NRK.

Source: aftenposten.no

Advertisements